perjantai 6. huhtikuuta 2012

Halikon Löfgrenien Sukuseuran puheenjohtajan tiedote

Minut valittiin Halikon Löfgrenien Sukuseura ry:n puheenjohtajaksi sukukokouksessa Piikkiön Tuorlassa 27.8.2011, kun seuran perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja Pertti Lehtonen luopui puheenjohtajuudesta. Kokous nimitti kunniajäseniksi Pertin ohella myös pitkäaikaisen sihteerin Virpi Elomaan ja varapuheenjohtajan Eero S. Vartion. Tämä kolmikko on hallituksen jäsenten ja varajäsenten myötävaikutuksella tehnyt valtavan työn sukuseuran ja sen jäsenten hyväksi. Mainittakoon erikoisesti seuran tiedotuslehden Lehdykän aikaansaaminen ja sukukirjan ”Rakuuna Johan Erkinpoika Löfgrenin jälkeläiset” valmistelu ja julkaiseminen vuonna 1999. Eero S. Vartion toimittaman kirjan toimituskuntaan kuuluivat myös Pertti Lehtonen, Virpi Elomaa, Asta Vuori ja Anne Ekman-Klemelä. Ilman Pertti Lehtosen vuosikymmeniä kestänyttä sukututkimusta ei sukuseuran syntyminen ja toiminta olisi ollut mahdollista. Sydämelliset kiitokset kaikille sukuseuran piirissä tähän asti toimineille arvokkaasta kulttuurityöstä!
Tuorlan sukukokouksessa seuran varapuheenjohtajaksi valittiin Asta Vuori ja hallituksen varsinaisiksi jäseniksi Kirsi Isoaho, Marja Tuhti ja Ville Elomaa, joka toimii myös nuorison edustajana. Varajäseniksi valittiin Teuvo Pietilä, Ewy Numminen ja Hellevi Tyynilä. Onneksi hallituksessa jo aikaisemmin toimineet Asta, Kirsi, Marja, Teuvo ja Ewy jatkavat, kun heillä on vankkaa kokemusta hallitustyöskentelystä. Oli myös mukavaa saada Ville hallitukseen, kun hänellä on vahvaa osaamista mm. tietotekniikasta ja ns. sosiaalisen median käytöstä. Hellevi puolestaan tuo tuoretta näkemystä ryhmään.
Järjestäytymiskokouksessaan 10.9.2011 sieniretken yhteydessä Halikossa hallitus valitsi sihteeriksi Irmeli Elomaan ja totesi tyytyväisenä, että kunniapuheenjohtaja Pertti Lehtonen on luvannut toistaiseksi hoitaa rahastonhoitajan ja kirjanpitäjän tehtävät, pitää yllä osoitetiedostoa ja oikolukea sukuseuran tiedotuslehteen Lehdykkään tulevat jutut.

Mihin sukuseuraa tarvitaan?

Sukuseuran sääntöjen 2 §:n pykälän mukaan ”Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Johan Erkinpoika ja Maria Löfgrenin jälkeläisten yhdyssiteenä sekä ylläpitää ja edistää suvun jäsenten sukuhistoriallista yhteenkuuluvuutta kokouksin, sukujuhlin, kilpailuin, julkaisuin ja rahastoin sekä muilla vastaavanlaisilla soveliailla tavoilla”.
Ennen sukuseuran piiriin tulemista ja Pertin sukututkimuksiin ja sukukaavioihin perehtymistä tunsin äidin puoleista sukuani vain serkkuihini asti. Minulla oli siis sama tilanne kuin vieläkin on isän suvun puolella, josta ei ole tehty sukututkimusta. Sukukirjan ja Lehdykän sekä sukukokousten kautta tietämykseni on huomattavasti laajentunut. Nyt tiedän sukulaisuussuhteeni esim. hakkapeliitta ja valtiopäivämies Yrjö Eskonpoika Värriin, runoilija Eino Leinoon, kuvanveistäjiin Wäinö ja Aarre Aaltoseen, kirjailijoihin Sinikka ja Tiina Nopolaan, taidemaalari Erik Johan Löfgreniin, Gustav Henrik Louheen, Maria Josefina Vartioon, Susanna Albertina Blomgreniin, Gustava Wilhelmina Turdiniin jne. Haluaisin kuitenkin tuntea henkilökohtaisesti vielä enemmän sukulaisiani. Sukuseuran puitteissa tutustuminen on mahdollista. Ajattelen, että jos sukuseura olisi ollut olemassa jo vuonna 1907, ei Helena Sabina Löfgren olisi varmaankaan antanut Kiirun kartanoa Somerolla käytännöllisesti katsoen ilmaiseksi Anna ja August Fredrikssonille. Ehkä ei myöskään Johan Gabriel Löfgrenin sukuhaaran suuri kiinteistöomaisuus ja irtaimisto olisi siirtynyt Turun kaupungille vuonna 1943, kun sukulaisia ei kuulutuksista huolimatta ilmaantunut.

Miten sukuseuran asioista tiedotetaan ja suvun piiriin kuuluviin pidetään yhteyttä?

Tiedotuskanavista mainittakoon kahdesti vuodessa ilmestyvä Lehdykkä, johon toivotaan kirjoituksia ja kuvia kaikilta suvun piiriin kuuluvilta. Erikoisesti toivotaan artikkeleita ja yhteydenottoja Vartion ja Louhen sukuhaaroihin kuuluvilta, joilla ei ole edustusta uudessa hallituksessa. Tietenkin myös jutut Blomgrenin ja Lehtisalon sukuhaaroihin kuuluvilta ovat tervetulleita. Sukuseuran kotisivuja osoitteessa www.kolumbus.fi/halikonlofgrenit ylläpitää Marko Poikela. Hänen sähköpostiosoitteensa on mttp78(at)hotmail.com. Asta Vuori on perustanut Facebookiin ryhmän Halikon Löfgrenien Sukuseura ry, jota on ollut tarkoitus käyttää nopeana tiedotuskanavana, mutta siihen on liittynyt vain 18 henkilöä. Ryhmää uhkaa arkistointi, kun siihen olisi pitänyt liittyä vähintään 25 jäsentä, mutta tarvittavaa määrää ei ole vetoomuksista huolimatta löytynyt. Olen itse tehnyt Facebookiin sivut Erik Johan Löfgrenille ja laittanut sinne kuva-albumeita, joissa on tietoa taiteilijasta sekä kaikkien löytämieni Erikin maalaamien hienojen taulujen kuvat. Television uutisissa näkyy usein taulu Das Zopfmädchen tai La Rêverie, kun näytetään jotain tiedotustilaisuutta valtioneuvoston juhlahuoneistosta. Tällekin kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle sivustolle on ilmaantunut vain 27 tykkääjää, vaikka näistä sivuista voi tykätä kuka tahansa taiteesta kiinnostunut. Jos joku ei halua laittaa omia tietojaan Facebookiin, voi rekisteröityä siihen itse keksimillään tiedoilla. Minullakin on eräs tuttava, joka käyttää Facebookia nimellä Kaapriel Kankkunen. Antonella Stortin kirjoitus Erik Johan Löfgrenistä löytyy osoitteesta erikjohanlofgren.blogspot.com. Se saatetaan julkaista jossain vaiheessa myös Lehdykässä jatkokertomuksena. Nopeaa ajankohtaista tiedottamista varten olisi hyvä saada sukuseuran käyttöön mahdollisimman monen suvun piiriin kuuluvan sähköpostiosoite.

Tietoja minusta itsestäni ja hiukan muistakin

Yhteystietoni ovat: Tero Elomaa, Saukonkatu 6 C 13, 20760 Piispanristi, puhelin 0400 532 637, sähköposti terosgm(at)gmail.com, kotisivu http://personal.inet.fi/koti/tero_elomaa. Minulla on sivut mm. Facebookissa  ja MySpacessa sekä juttuja osoitteessa teroelomaa.blogspot.com. YouTubeen lataamani videot löytyvät kirjoittamalla YouTuben hakukenttään terosyt. Odotan yhteydenottoja suvun piiriin kuuluvista asioista ja tapahtumista sekä juttuja Lehdykkään. Mainittakoon, että Pertti Lehtonen huolehtii edelleen osoitteiden ja henkilötietojen ym. muutoksista. Hänen käyttämänsä sähköpostiosoite on ppl.lehtonen(at)saunalahti.fi ja puhelinnumeronsa 0400 442 077.
Sukuseuran sihteerin Irmeli Elomaan sähköpostiosoite on irmelinown(at)gmail.com ja puhelin 050 318 0550.
Koska en voi olla puheenjohtajana useampaa kolmivuotiskautta, toivon hartaasti, että jo seuraavassa sukukokouksessa vuonna 2014 valitaan uusi, toivottavasti pitkäaikainen puheenjohtaja kunniakkaalle sukuseurallemme.
                                                                                                              Tero Elomaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti